Od Blitzu k teroristickým útokům v Paříži

Tentokrát se podělím o zkušenost s promítáním propagandistického filmu. Jedná se o film „London Can Take It“ (viz ZDE), který natočil v říjnu 1940 americký novinář Quentin Reynolds. Ukazuje život a atmosféru v Londýně během Blitzu na jeho počátku s účelem přimět USA k tomu, aby vyhlásily válku Německu. Na základě těchto informací jsem žákům položila pár otázek:

1 – Co si myslíte, že ve filmu uvidíte?

Odpovědi: trosky domů, německé bombardéry, zraněné lidi, spící Londýňany, lidi schovávající se v metru, katedrálu sv. Pavla, křičící lidi atd. Jiný student oponoval: „Je to film, který má ukázat obyvatele Londýna jako hrdiny, takže si myslím, že spíš ukáže, jak jsou odvážní.“ Vedle „křičící lidé“ jsem tedy napsala „odvážní lidé“ a přidala otazník – uvidíme, kdo měl pravdu.

2 – Co si myslíte, že ve filmu uslyšíte?

Odpovědi: Churchilla (mohl by tam být, ale není), sirény, zvuky motorů, vybuchující bomby, protiletecká obrana.

Po zhlédnutí filmu jsem analýzu (s pomocí odborné literatury) rozdělila do tří částí:

1 – powerful words: citace z filmu, např. „these civilians are good soldiers“, „there is no panic, no fear, no despair… nothing but determination, confidence and high courage“. Máme tedy odpověď – žádní zoufalí Londýňané, žádní zranění a mrtví. Pouze odvážní lidé, kteří ve dne chodí do práce, a v noci se z nich stávají vojáci, kteří odhodlaně brání svoji zemi.

2 – powerful images: hasiči hasící požár, reflektory hledající německá letadla, lidé, kteří jdou ráno do práce a procházejí ruinami… Ale nejen to, také scény z každodenního života: žena si ráno jde vyzvednout ke dveřím mléko a nedbale odhrne nohou střepy z nočního bombardování, jiná ráno vyhlédne z rozbitého okna, jako by bylo celé. Jedná se o obvyklé ranní rituály, které ukazují, že život v Londýně jde dál.

3 – powerful sounds: studenti vše uhodli.

Dnes je to přesně týden od pařížských teroristických útoků. Hodinu jsem uzavřela s přáním klidného víkendu a poznámkou, že jsme možná díky tomuto filmu lépe pochopili, jak Londýňané reagovali v této napjaté chvíli – snad to pomůže překonat strach z útoků minulého týdne i nám.

Jeden londýnský profesor psychiatrie rozebírá reakce na terorismus od Blitzu k Bin Ládinovi v tomto článku.